Articolo

APETP е нова, малка организация със седалище във Валенсия, Испания.

APETP е нова, малка организация със седалище във Валенсия, Испания.

Последното нещо, което искам да направя, е да изплаша потенциален нов редовен, като неволно ги нанизвам.

Освен това присъствието ни в социалните медии е неравномерно, като нашата страница във Facebook и Twitter не винаги се актуализират редовно. Бих искал да се опитам да направя нещо и по въпроса, въпреки че това не е част от правомощията ми като управляващ редактор.

И така, за да обобщя, основните ми цели за SBM за 2019 г. са:

да бъдат по-бързи и по-надеждни и отзивчиви да оценяват и публикуват публикации за гости и да се опитват да не оставят блогърите да висят толкова дълго, за да получат повече повторни заявки от обещаващи блогъри, които може да успеят да станат редовни;да намеря достатъчно допълнителни редовни клиенти, за да мога да публикувам седем дни в седмицата (въпреки че ще се задоволя с пет или шест, като се има предвид колко трудно ще бъде това);да запълня колкото се може повече пропуски в нашия опит; иза да настроим нашите социални медии и да работят по-добре (ако мога).

Както винаги, целите на SBM остават непроменени:

Да защитава науката като основа за производство на най-ефективните и безопасни медицински грижи.Да идентифицираме и пишем за области, в които медицината не се основава на най-добрата наука.Да се ​​бори с продължаващата инфилтрация на псевдонауката и шарлатанството в медицината и политиката на общественото здравеопазване.Да образоваш.

И накрая, като оставим настрана изпитанията и премеждията, благодаря на всички ви за постоянната ви читателска аудитория и подкрепа. Също така благодаря на Стив, че основа SBM и ме покани да бъда част от него от самото начало, както и на нашите редактори и всички наши сътрудници за цялата им упорита работа и страхотно блогване. Също така благодаря на нашите редактори/коректори на копия, минали и особено настоящи, за поправянето на печатни грешки и помагането на публикациите за гости да бъдат готови за публикуване. Със сигурност ги предизвикваме с многобройните си правописни грешки. (Покажете шегите на Марк Крилип.)

SBM стартира на 1 януари 2008 г., което означава, че навлизаме в дванадесетата си година, колкото и да е трудно да се повярва. Определено планирам, че след дванадесет години все още ще бъдем силни. Ако искате да бъдете част от това, което си представям като още по-успешно бъдеще за SBM, продължете, опитайте. Изпратете публикация за гости или, ако сте утвърден блогър, хвърлете името си в шапката за редовно място в нашия график за блогове. Ако не сте блогър, предложете блогъри или области, в които трябва да подсилим експертния си опит, или, ако това не е възможно (започва задължителното умоляване), подкрепете ни в Patreon, за да ни помогнете да продължим напред.

Автор

Давид Горски

Пълната информация на д-р Горски можете да намерите тук, заедно с информация за пациентите.Дейвид Х. Горски, MD, PhD, FACS е хирургичен онколог в Института за рак на Барбара Ан Карманос, специализиран в хирургия на рак на гърдата, където също така служи като лекар за връзка с рака в Американския колеж по хирурзи, както и доцент по хирургия и член на факултета на магистърската програма по биология на рака в Държавния университет Уейн. Ако сте потенциален пациент и сте намерили тази страница чрез търсене в Google, моля, разгледайте биографичната информация на д-р Горски, отказите от отговорност относно неговите писания и известието за пациентите тук.

Испания отстоява науката

Манифест е организиран от испанската организация APETP, което се превежда като Асоциация за защита на болните от псевдонаучни терапии. Организацията има три основни цели: да се увери, че никой болен не е разубеден от лечебни лечения, базирани на науката; да открие разликата между наука и псевдонаука и да изясни истинското значение на думи като лечение, терапия и медицина и да предотврати злоупотребата им в псевдонаучна пропаганда; и да се превърне в престъпление да се твърди, че дадено лечение е ефективно или лечебно, ако не е научно проучено. За аналогия е незаконно продавачите на употребявани автомобили да говорят лъжи за колите си. Със сигурност здравето е поне толкова важно, колкото и автомобилите. Там, където съществуват закони, те могат да бъдат прилагани, а където не съществуват, законодателството може да бъде прието.

Те подчертават, че целта им е да защитят пациентите. Те не са против тези, които използват псевдотерапии, а срещу тези, които твърдят, че лечението е лечебно, когато не е, които правят неверни твърдения за лечения, чиято ефикасност не е тествана в научни изследвания, или лечения, които са изследвани и доказано, че не работят . Те биха искали болниците да идентифицират пациенти, които са изложили живота си на опасност, отказвайки лечение, и да проучат каквото алтернативно лечение са избрали вместо това. Те биха искали болниците да информират властите и пациента, когато има доказателства за измама. Те искат да насърчат общественото разбиране за превенцията, науката и значението на критичното мислене, скептичното мислене и обективността при вземане на решения относно здравето.

APETP е нова, малка организация със седалище във Валенсия, Испания. Той планира да допълни дневния си ред чрез различни дейности, включително публикации, конференции, награди, радиопредавания, театрални постановки, образователни проекти и работни групи, една от които ще състави база данни за случаи на медицински злоупотреби и измами. Подготвил е отворено писмо до министъра на здравеопазването с препоръки за правни и законодателни средства за защита. Той предоставя информация как да докладвате случаи. Той разполага с обширен списък от псевдонаучни терапии, от А на акупунктурата, ангелската терапия, апитерапията, ароматерапията и Аюрведа надолу по азбуката чрез кристалотерапия, купиране, улеснена комуникация, хомеопатия, иридология, MMS, натуропатия, рефлексология, Рейки, EFT , Герсон терапия, алкалната диета, терапевтично докосване и много, много повече. Той изброява много от псевдотерапиите, идентифицирани по-рано в SBM и Quackwatch, плюс няколко лечения, за които никога не бях чувал.

Членовете включват жертви, учени, лекари, медицински сестри, физиотерапевти, адвокати и много други. Те са подкрепени от редица скептични организации. Вече разрошват някои пера. Срещу тях е организирана медийна кампания и целият съвет е получил призовка.

Научно базираната медицина е атакувана и понякога изглежда, че губи битката, с шарлатанство и дезинформация в целия интернет, одобрения на знаменитости, политици, които бълват глупости, и квакадемична медицина, проникваща в нашите болници, медицински училища и други институции. Дори военните са замесени, като предлагат неизпитани лекарства за посттравматично стресово разстройство и преподават на своите лекари акупунктура на бойното поле. Хубаво е да се види, че не всички са се поддали. Окуражаващо е да видим как усилията на местните жители като този се надигат в знак на протест.

Техният проект е достоен и те се нуждаят от цялата помощ, която могат да получат. Можете да ги подкрепите, като се присъедините като член, като допринесете чрез тяхната кампания GoFundMe и/или като подпишете Манифеста на https://pseudoscience-manifesto.apetp.com.

Забележка: много благодаря на Loretta Marron от Приятелите на науката в медицината в Австралия за това, че ми обърна внимание.

Автор

Хариет Хол

Хариет Хол, доктор по медицина, известна още като The SkepDoc, е пенсиониран семеен лекар, който пише за псевдонауката и съмнителни медицински практики. Тя получи бакалавърска степен и докторска степен от Вашингтонския университет, премина стажа си във военновъздушните сили (втората жена, правела това)  и беше първата жена, завършила семейната практика на военновъздушните сили във военновъздушната база Еглин. По време на дългата си кариера като лекар във ВВС тя заема различни позиции от летателен хирург до DBMS (директор на базовите медицински услуги) и правеше всичко – от раждането на бебета до поемането на управлението на B-52. Пенсионира се с чин полковник. През 2008 г. тя публикува мемоарите си Жените не трябва да летят.

тази седмица съм във ваканция. Така че днес отворена тема с искане за предложения по теми, които смятате, че са неизследвани от блога. Или използвайте това, за да коментирате нещо друго, свързано със SBM. Подът е твой.

Снимки от потребителите на flickr Дейвид Морис и Университета в Ливърпул, използвани под лиценз CC.

Автор

Скот Гавура

Скот Гавура, BScPhm, MBA, RPh се ангажира с подобряване на начина, по който се използват лекарствата, и разглежда професията на фармацията през призмата на научно базираната медицина. Той има професионален интерес е подобряване на рентабилната употреба на наркотици на ниво население. Скот има бакалавърска степен по фармация и магистърска степен по бизнес администрация от Университета в Торонто и е завършил акредитирана програма за пребиваване в канадска болнична аптека. Професионалният му опит включва аптечна работа както в общността, така и в болничните условия. Той е регистриран фармацевт в Онтарио, Канада.Скот няма конфликт на интереси за разкриване.Отказ от отговорност: Всички възгледи, изразени от Скот, са само негови лични възгледи и не представляват мненията на настоящи или бивши работодатели или организации, с които той може да е свързан. Цялата информация е предоставена само за дискусионни цели и не трябва да се използва като заместител на консултация с лицензиран и акредитиран здравен специалист.

Бележка, добавена на 30.06.2021 г.: Тук е публикувано по-подробно описание на мисловния процес на редакторите, довел до решението да се оттегли тази рецензия на книгата. Поради това затваряме коментарите към тази публикация. Ако все пак искате да коментирате този проблем, моля, отидете на новата статия.

Бележка на редактора:

След внимателен преглед, редакторите на SBM решиха да оттеглят тази рецензия на книгата. Тъй като позволяваме на доверени автори да публикуват nicozero цени без предварителен преглед с цел ефективност и навременност, понякога трябва да се правят корекции след публикуването. В този случай смятахме, че има твърде много проблеми с третирането на съответната наука и оставянето на статията не би било подходящо предвид стандартите на SBM.

Вече има фалшиви обвинения, че този ход е мотивиран от натиск на читатели. Това не е така. SBM имаше и никога няма да се поддаде на външен натиск. Ние издържахме голяма степен на такъв натиск, включително заплахата от съдебни дела и действителни съдебни спорове.

Нашият преглед на въпросната статия и решението за оттегляне бяха изцяло вътрешно генерирани от редакторите.

Освен това, всички опити това оттегляне да се представи като цензура също са неверни. Това няма нищо общо със заглушаването на мнения или гледни точки, а е изцяло въпрос на контрол на качеството. SBM е преди всичко за висококачествени научни доказателства и разсъждения за информиране на медицинските проблеми и смятахме, че въпросната статия е под минималния приемлив стандарт за SBM.

Освен това оригиналната статия вече е публикувана изцяло на друг уебсайт и всеки, който се интересува, може лесно да я намери там. [Добавена бележка: Първоначалният преглед беше публикуван на уебсайта на Майкъл Шърмър Skeptic, докато преработената версия на прегледа беше публикувана на уебсайта Skepdoc на д-р Хол на 13 юли. Макар че е донякъде подобрен, той все още има повечето от същите големи проблеми.]

Ще оставим коментарите отворени засега и ще насърчаваме пълното, открито и уважително обсъждане на темата от всеки, който се интересува.

Стивън Новела, доктор по медицина, основател-редакторДейвид Горски, MD, PhD, Главен редактор

Автор

Хариет Хол

Хариет Хол, доктор по медицина, известна още като The SkepDoc, е пенсиониран семеен лекар, който пише за псевдонауката и съмнителни медицински практики. Тя получи бакалавърска степен и докторска степен от Вашингтонския университет, премина стажа си във военновъздушните сили (втората жена, правела това)  и беше първата жена, завършила семейната практика на военновъздушните сили във военновъздушната база Еглин. По време на дългата си кариера като лекар във ВВС тя заема различни позиции от летателен хирург до DBMS (директор на базовите медицински услуги) и правеше всичко – от раждането на бебета до поемането на управлението на B-52. Пенсионира се с чин полковник. През 2008 г. тя публикува мемоарите си Жените не трябва да летят.

Извинения за липсата на публикация днес – животът се намесва. Обикновено имам много теми за блогове, но мина известно време, откакто зададох въпроса: Кои теми искате да видите в блогове? Не мога да обещая да блогвам всяка тема, но ще видите някои от тях в бъдеще. Лятото почти свърши. Ще се видим след две седмици.

Снимки от потребителите на flickr Раджив Пател и Джон Рьопке, използвани под лиценз CC.

Автор

Скот Гавура

Скот Гавура, BScPhm, MBA, RPh се ангажира с подобряване на начина, по който се използват лекарствата, и разглежда професията на фармацията през призмата на научно базираната медицина. Той има професионален интерес е подобряване на рентабилната употреба на наркотици на ниво население. Скот има бакалавърска степен по фармация и магистърска степен по бизнес администрация от Университета в Торонто и е завършил акредитирана програма за пребиваване в канадска болнична аптека. Професионалният му опит включва аптечна работа както в общността, така и в болничните условия. Той е регистриран фармацевт в Онтарио, Канада.Скот няма конфликт на интереси за разкриване.Отказ от отговорност: Всички възгледи, изразени от Скот, са само негови лични възгледи и не представляват мненията на настоящи или бивши работодатели или организации, с които той може да е свързан. Цялата информация е предоставена само за дискусионни цели и не трябва да се използва като заместител на консултация с лицензиран и акредитиран здравен специалист.

Само накратко, за да съобщя, че моят уебсайт www.skepdoc.info е напълно преработен. Старият сайт беше списък „Направи си сам“ с моите писания с връзки към повечето от това, което беше достъпно онлайн. Новият сайт е професионално проектиран и има пълния текст на всичко, което съм написал откакто започнах през 2002 г., повече от 720 статии, включително статии от списания, глави от книги и др. Той също може да се търси, така че можете лесно да намерите това, което съм написал по всяка тема, от акупунктура до ваксини, от биотин до крави.

Новият сайт има и други функции като видеоклипове, включително моята БЕЗПЛАТНА серия от 10 части от лекции за научно базираната медицина срещу така наречената допълнителна и алтернативна медицина. Има линк за закупуване на книгата ми „Жените не трябва да летят: Мемоарите на жената летателен хирург“.

Има списък за регистриране за сигнали, за да ви уведомя, когато публикувам нова статия. В допълнение към моите седмични статии в SBM, сега имам редовни колони както в списание Skeptic („The SkepDoc”), така и в Skeptical Inquirer („Реалността е най-доброто лекарство”), както и не толкова редовна колона в Комитета за скептици Уебсайт за запитвания („The SkepDoc’s Corner“). Сигналите ще ви уведомяват, когато дадена статия е публикувана, и отново, когато публикувам пълния текст на статията месец след публикуването.

Създаването на новия сайт беше голямо начинание, тъй като трябваше да проследим липсващи статии и да прехвърлим всяка статия – една по една – и да им дадем всички категории и тагове, така че читателите да могат лесно да ги намерят.

Много благодаря на Рон Джет, колега скептик и професионален писател/дизайнер на уебсайтове в Отава, Канада, чиято идея беше да преработи уебсайта и който доброволно прекара неописуеми часове от времето си, работейки по този проект не срещу заплащане, а за добротата на сърцето му и отдадеността му на науката и разума.