Articolo

Subvariantet e Omicron BA.1 vs BA.2: Cilat të dhënat e fundit thonë

Subvariantet e Omicron BA.1 vs BA.2: Cilat të dhënat e fundit thonë

  • BA.2 Subvariant i Omicron, ose varianti "Stealth", ka qenë duke e llogaritur më parë dominuesin Ba.1 Subvariant në disa vende.
  • Studimet e fundit sugjerojnë që BA.2 ka një avantazh konkurrues ndaj BA.1, kryesisht për shkak të rritjes së transmetimit të tij.
  • Varianti BA.2 gjithashtu mund të jetë pak më i mirë në shmangien e imunitetit sesa BA.1, i cili mund të kontribuojë në përhapjen e tij të shpejtë.
  • Megjithëse BA.2 është më ngjitëse se BA.1, të dhënat klinike nuk sugjerojnë një ndryshim të rëndësishëm në ashpërsinë e sëmundjes.

Të gjitha të dhënat dhe statistikat bazohen në të dhënat në dispozicion të publikut në kohën e publikimit. Disa informacione mund të jenë të vjetra. Vizitoni qendrën tonë të koronavirusit për informacionin më të fundit mbi pandeminë COVID-19.

Varianti Omicron, i cili studiuesit filluan së pari në Afrikën e Jugut dhe Botsvana në nëntor 2021, u zbulua se ishte më i transmetueshëm, por shkaktoi sëmundje më pak të rëndë se paraardhësi i tij – varianti i Delta.

Për shkak të të qenit më ngjitës, Omicron e kërkoi me shpejtësi deltën si variantin mbizotërues në të gjithë botën. Aktualisht, ai përbën 99% të të gjitha rasteve të sekuencave.

Për më tepër, që kur u shfaq, shkencëtarët kanë kategorizuar nënvariantët ose linjat e Omicron në tre grupe: Ba.1, Ba.2 dhe Ba.3.

Megjithëse nënvarianti BA.1 filloi si linja mbizotëruese omicron në të gjithë globin, që nga dhjetori i vitit 2021, përqindja e rasteve COVID-19 të lidhura me variantin BA.2 është rritur me shpejtësi.

Kjo ka ngritur shqetësime për ashpërsinë dhe transmetimin e BA.2. Ja çfarë kanë gjetur studiuesit deri më tani:

Omicron Subvariant BA.2 kapërcen Ba.1

Ba.2 ka qenë veçanërisht e spikatur në vendet në Azinë Juglindore, Afrikën dhe Evropën. Analizat e fundit kanë treguar që ajo ka zhvendosur BA.1 si subline mbizotëruese Omicron në Danimarkë, Singapor, Indi, Afrikën e Jugut dhe Austri. Ngjitja e shpejtë e BA.2 ilustrohet me rritjen e përhapjes së saj nga 20% në javën e fundit të dhjetorit 2021 në 66% deri në javën e tretë të janarit 2022 në Danimarkë. harmoniqhealth.com

Përqindja e BA.2 raste në Shtetet e Bashkuara mbetet e ulët në 3.8% deri më tani, por ekspertët e shëndetit presin që ajo të rritet.

Studimet paraprake që ende nuk janë të shqyrtuara nga kolegët, kanë karakterizuar dallimet midis nënvarizave BA.1 dhe BA.2, të cilat mund të shpjegojnë pse kjo e fundit po e tejkalon variantin e saj të motrave.

Megjithëse BA.2 ndan shumë nga mutacionet e BA.1, të dy nënvariantët ndryshojnë me 28 mutacione, disa prej të cilave janë përgjegjës për rritjen e shpejtë në rastet BA.2.

Veçanërisht, mutacionet unike për këto nënvariane janë gjithashtu të pranishme në proteinën Spike, e cila ndërmjetëson hyrjen e SARS-COV-2 në qeliza dhe është objektivi i vaksinave COVID-19. Në mënyrë të veçantë, BA.2 mbart tetë mutacione të reja në proteinën e pikës, por i mungojnë 13 mutacione që proteina e pikës BA.1.

BA.2 duket se është më e transmetueshme

rritja e shpejtë e përhapjes së Ba.2 në shumë vende sugjeron që ky variant është më ngjitës se BA.1. Një studim vlerëson se BA.2 është deri në 33% më i transmetueshëm se BA.1 dhe konsideron se përhapja e tij mund të jetë një çështje serioze për shëndetin global në të ardhmen e afërt.

Për më tepër, një studim mbarëkombëtar që krahason përhapjen e varianteve BA.1 dhe BA.2 në familjet daneze në fund të dhjetorit 2021 dhe janar 2022 sugjeroi që kjo e fundit ishte më ngjitëse. Studimi zbuloi se shkalla e sulmit sekondar, i cili mat mundësinë e transmetimit të virusit tek anëtarët e familjes, ishte 39% për BA.2 dhe 29% për BA.1.

Studimi gjithashtu raportoi se individë të vaksinuar plotësisht dhe të vaksinuar përforcues kishin më pak të ngjarë të kalonin ose të kontraktonin një infeksion për shkak të një ose subvariant në krahasim me individët e pa vaksinuar.

Përveç kësaj, individët e pa vaksinuar kishin më shumë të ngjarë të përhapnin BA.2 Nënshkrime te anëtarët e tyre të familjes sesa BA.1. > Për shkak të BA.2 në krahasim me BA.1.

Rritja relative e ndjeshmërisë ndaj variantit BA.2 ishte më e madhe tek individët e vaksinuar sesa individët e pa vaksinuar. Me fjalë të tjera, ishte më e aftë në shmangien e mbrojtjes imune të ofruar nga vaksinat për të shkaktuar një infeksion.

Duke folur për Medical News sot, bashkëautori i këtij studimi, Dr. Frederik Plesner Lyngse, një studiues në Universitetin e Kopenhagës, tha: "[Ba.2] posedon veti imune-evazive që zvogëlojnë mbrojtjen Efekti i vaksinimit kundër infeksionit, por [nuk] rrit infektivitetin e tij nga personat e vaksinuar me infeksione të përparimit. "

"Të gjithë individët janë më të ndjeshëm ndaj BA.2 në krahasim me BA.1, të pakushtëzuar në vaksinimin e tyre, statusin e mëparshëm të infeksionit [ose të dy]. Individët e pa vaksinuar janë më infektivë nëse ata [fitojnë një infeksion] me BA.2 në krahasim me BA.1, ndërsa individët e vaksinuar (vaksinimi dhe/ose infeksioni i mëparshëm) që kanë një infeksion përparimi janë më pak infektive nëse [ata kontraktojnë një infeksion] me BA me BA .2 Në krahasim me BA.1. »-Dr. Frederik Plesner Lyngse

Nivelet e antitrupave që mund të lidhin dhe neutralizojnë SARS-COV-2 kanë tendencë të parashikojnë shtrirjen e mbrojtjes nga infeksioni. Dy studime kanë treguar në mënyrë të pavarur se individët e imunizuar me vaksinat e mRNA treguan nivele dukshëm më të ulëta të antitrupave neutralizues kundër nënvardhave BA.1 dhe BA.2 sesa origjinali i tipit të egër SARS-COV-2.

Marrja e një goditje të tretë si përforcues gjithashtu rriti aktivitetin neutralizues kundër këtyre linjave omicron, por nivelet e antitrupave neutralizues në përgjigje të BA.2 ishin pak më të ulëta se BA.1.

Dr. Lyngse tha se ata zbuluan se "vaksinimet funksionojnë në të dy zvogëlimin e ndjeshmërisë (probabiliteti i marrjes së infeksionit]) dhe infektiviteti (probabiliteti i [shkaktimit të infeksioneve në] të tjerët) – dhe që nxitësit e zvogëlojnë atë edhe më shumë. "

Duke pasur parasysh ndryshimin modest në aktivitetin neutralizues kundër BA.2 dhe BA.1, Dr. Dan Barouch, një virolog në Shkollën Mjekësore të Harvardit dhe autor i një prej studimeve të mësipërme, vuri në dukje:

"Aftësia e BA.2 për të përfunduar BA.1 është ndoshta për shkak të rritjes së transmetimit të virusit, në vend se shpëtimit imunitar shtesë përtej BA.1."

A funksionojnë trajtimet kundër BA.2?

Studiuesit zhvilluan vaksinat aktualisht të disponueshme COVID-19 për të nxitur një përgjigje imune kundër proteinës Spike të tipit të egër SARS-COV-2. Përgjigja më e ulët e antitrupave neutralizuese kundër BA.1 dhe BA.2 në individë të vaksinuar plotësisht, ka të ngjarë të pasqyrojë numrin e madh të mutacioneve në proteinën Omicron Spike.

Këto mutacione në proteinën Omicron Spike shpjegojnë gjithashtu pse shumica e antitrupave monoklonal që ishin efektivë kundër varianteve të mëparshme SARS-COV-2 kanë zvogëluar aktivitetin neutralizues kundër BA.1.

Sotrovimab ishte një nga disa antitrupa monoklonal që mbajtën aktivitetin neutral kundër këtij varianti.

Studimet e fundit kanë treguar një rënie të konsiderueshme në aktivitetin neutralizues të sotrovimab kundër variantit BA.2. Kombinimi i antitrupave AstraZeneca Evusheld dhe antitrupa Eli Lily Bebtelovimab janë dy antitrupa të autorizuar që ende mbajnë aktivitetin kundër të dy varianteve BA.1 dhe BA.2.

Në dritën e aftësisë së këtyre nënvaritëve omicron për të shmangur shumicën e antitrupave monoklonalë terapeutikë, shkencëtarët kanë frikë se mutacionet e mëtejshme në proteinën spike SARS-COV-2 mund t’i bëjnë të gjitha trajtimet e antitrupave monoklonalë aktualisht joefektivë.

BA.2 nuk duket të jetë më i rëndë

Një studim i fundit laboratorik sugjeron që një infeksion BA.2 mund të shkaktojë sëmundje më të rëndë se BA.1. Studimi tregoi se përsëriti shumë më shpejt se BA.1 në kulturat e qelizave të traktit të sipërm dhe të poshtëm të frymëmarrjes.

Eksperimentet pasuese në hamsters gjithashtu sugjeruan që BA.2 kishte një aftësi superiore për të përsëritur dhe përhapur në mushkëri sesa BA.1. Ajo gjithashtu shkaktoi më shumë dëme në mushkëri dhe pati efekte më të mëdha negative në funksionin e mushkërive në këto eksperimente.

Sidoqoftë, të dhënat mbi ashpërsinë e sëmundjes tek njerëzit deri më tani sugjerojnë që varianti BA.2 nuk shkakton sëmundje më të rëndë se BA.1.

një studim që studiuesit e kryer në Afrikën e Jugut vlerësuan rrezikun e shtrimit në spital për shkak të infeksioneve BA.1 dhe BA.2 midis 5 dhjetorit 2021, dhe 29 janar 2022, kur prevalenca e infeksioneve BA.2 Në vend u rrit nga 3% në 80%. Pas analizimit të rezultatit të 95.470 rasteve COVID-19, studimi zbuloi se një pjesë e ngjashme e individëve me infeksione BA.1 dhe BA.2 kërkonin shtrimin në spital.

Një deklaratë e Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH), duke përmendur këtë studim dhe prova të tjera të pabotuara të botës reale nga Mbretëria e Bashkuar dhe Danimarka, vuri në dukje se varianti BA.2 mund të mos ndryshojë nga BA.1 në të saj Aftësia për të shkaktuar sëmundje të rëndë te njerëzit.

Mospërputhja midis studimit laboratorik dhe të dhënave klinike të botës reale mund të jetë për shkak të pamundësisë së modelit të kafshëve për të rikapituluar të gjitha aspektet e COVID-19 te njerëzit.

Dr. Larry Corey, një virolog në Qendrën e Kërkimit të Kancerit Fred Hutchinson në Seattle, tha, "Aktualisht, nuk ka asnjë provë as nga Afrika e Jugut, as në vende në Sh.B.A që sugjerojnë ndryshime në spektrin klinik dhe kursin Midis BA.1 dhe BA. 2. "

"Epidemia BA.2 ka pasur një fillim 6-8 javë më vonë, kështu që të dhënat e ashpërsisë mbeten prapa. Por deri më tani, nuk ka asnjë provë të dallimeve të konsiderueshme, dhe mbrojtja e kryqëzuar midis dy varianteve duket në një afat të shkurtër mjaft të lartë, "i tha ai MNT.